Prinsjesdag 2019: mobiliteit in Nederland

07 oktober 2019 om 10:05

Hebben jullie het helemaal gevolgd? Niet iedereen weet wat er allemaal gaat veranderen, maar voor jullie zetten we de belangrijkste veranderingen voor leaserijders op een rijtje.

Op Prinsjesdag heeft het Kabinet de definitieve belasting maatregelingen op het gebied van mobiliteit gepresenteerd. Het gene wat het meest opvalt is dat de bijtelling voor elektrische auto’s per 2020 omhoog gaat, maar er zijn nog meer veranderingen. Hieronder alles wat je moet weten.

De bijtelling zoals ik eerdere blogs besproken zal per 1 januari 2020 worden verdubbeld. Op het moment geldt voor elektrische auto’s een bijtelling van 4% tot een aanschafprijs van 50.000 euro. Volgend jaar gaat dit dus naar 8% en dit is tot een bedrag van 45.000 euro. Het bedrag boven de 45.000 euro zal belast worden met het standaardtarief van 22%. 8% is natuurlijk ook nog enorm aantrekkelijk maar je kan mits je wagen nog in 2019 geleverd zou worden die 4% vastleggen voor maximaal vijf jaar.

Ook die 8% zal voor korte duur zijn want per 2021 zal de bijtelling ophogen naar 12% over de eerste 40.000 euro. Daarna zal het jaarlijks blijven stijgen tot ook voor elektrische auto’s de bijtelling op 22% komt.

Tot 2025 blijven elektrische auto’s vrijgesteld van bpm en motorrijtuigenbelasting maar ook daarna blijft elektrisch rijden aantrekkelijk want dan krijg je als elektrische rijder 25% korting op het motorrijtuigenbelasting tarief.

We weten dit al langer, maar in eerste instantie zou er in 2021 al een einde komen aan het bijtellingsvoordeel voor volledig elektrische auto’s. In dit nieuwe Klimaatakkoord zal dit voordeel dus geleidelijk afgebouwd worden.

Diesel rijden wordt steeds onaantrekkelijker. De accijns op diesel gaat per 1 januari 2020 met 1 cent per liter omhoog. In 2023 zal dit jaarlijks met een cent verhoogd worden.

Wilt u nog de lage 4% dan moeten we extreem snel zijn! Maar ook 8% zal een goed alternatief zijn op de 22% voor niet elektrische auto’s. Vraag zo snel mogelijk een offerte op en zorg dat u nog mee kunt rijden op deze lage bijtelling. 

Terug naar overzicht

Meer informatie over

Nieuws

Waarom zakelijk leasen bij Auto Lease Centrale?
  • Scherp geprijsd
  • Servicegericht
  • Transparant
  • Alle merken & modellen
  • Maatwerk
  • Volledig onafhankelijk
Lease offerte