fbpx
085 487 70 10

Ma t/m Vrij 09:00 – 17:00

a

Als je momenteel overweegt om een elektrische auto op de zaak te gaan rijden heb je niet veel tijd meer om daarover na te denken. Op 1 januari volgend jaar gaat de bijtelling wederom omhoog, Dit kan de berijder duizenden euro’s extra gaan kosten. De huidige bijtelling voor elektrische auto’s gaat van 8 procent naar 12 procent. Hier komt bovenop dat de grenswaarde van die twaalf procent omlaaggaat. Momenteel Nu gaat het nog om acht procent over de eerste 45.000 euro aan cataloguswaarde, vanaf januari is het slechts de eerste 40.000 euro, alles hierboven krijgt te maken met de reguliere 22 procent bijtelling.

Als je nu denkt wat betekent dit in de praktijk, dan ben je niet de enige die dit zichzelf afvraagt.
Gelukkig heeft de Vereniging Zakelijke Rijders bij de BNR Nationale Autoshow een voorbeeld gegeven.
Als je nu een elektrische auto rijdt met een cataloguswaarde van 50.000, betaal je 203 euro aan bijtelling per maand. Echter als je diezelfde auto zakelijk begint te rijden in 2021 zal je voor dezelfde auto 302 euro per maand aan bijtelling moeten betalen. Dit is vrijwel 100 euro per maand meer, en als je dan kijkt naar een looptijd van 5 jaar dan is dat +/- 6000 euro verschil!

Wie op de valreep nog op zoek is naar een elektrische wagen moet dus snel zijn en doet er goed aan om snel te gaan kijken welke wagens dit jaar nog leverbaar zijn.

Een alternatief is de Jaguar I-Pace. Wel is alleen het EV320-model is nog leverbaar, het instapmodel van de I-Pace met minder pk. Wel krijg je hierbij driefaseladen en een nieuw infotainmentsysteem. De Tesla Model 3 is ook nog leverbaar dit jaar en verder kun je kijken naar de elektrische Opel Corsa-e en de Peugeot e-208.
Er is dit jaar dus nog wel wat te kiezen, maar welke auto kan je meteen van je wensenlijst schrappen? Sowieso de Polstar 2, die is dit jaar niet meer leverbaar. Deze auto is ook deze maand al twee keer teruggeroepen, dus misschien is dat maar beter ook. De BMW IX 3, Skoda Enyag en Volkswagen ID.4 komen daarnaast dit jaar ook niet meer onze kant op.