fbpx

Bij een bedrijfsauto leasen kun je je auto ook privé gebruiken als je dat graag wilt. Tot 500 kilometer mag dat zelfs gratis. Je moet wel kunnen aantonen dat je je auto slechts 500 kilometer voor privédoeleinden hebt gebruikt. Hiervoor moet je een uitgebreide kilometerregistratie bijhouden. Als de belastingdienst aanwijzingen heeft dat je de auto toch meer privé hebt gebruikt dan de afgesproken 500 km, dan krijg je een fikse boete. In sommige gevallen is het financieel aantrekkelijker om zelf een auto aan te schaffen en de kilometers die je rijdt voor je werk in kilometervergoeding te laten uitbetalen. Dit kun je op verschillende websites eenvoudig zelf uitrekenen.

Cataloguswaarde

Als je meer dan 500 km privé rijdt, dan krijg je te maken met een fiscale bijtelling. Deze wordt meestal van je salaris ingehouden. De hoogte van de fiscale bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt gekeken naar de cataloguswaarde van de auto. Hoe duurder de auto en hoe meer extra opties, des te hoger de cataloguswaarde van je auto. Je kunt er ook voor kiezen een relatief goedkope auto uit te zoeken, waardoor je fiscale bijtelling zo laag mogelijk blijft. Een andere mogelijkheid is om een tweedehandsauto te leasen. Deze auto’s zijn vaak nog in prima staat, maar kennen wel een lagere cataloguswaarde.

Bijtellingspercentage

Naast de eerder genoemde cataloguswaarde van je lease auto wordt er ook gekeken naar de CO2 uitstoot van je leaseauto. Op basis van deze CO2 uitstoot wordt het bijtellingspercentage vastgesteld. Door dit percentage te vermenigvuldigen met de waarde van je leaseauto, wordt de fiscale bijtelling bepaald. Als je auto helemaal geen CO2 uitstoot heeft (elektrische auto’s) dan wordt er slechts 4% gehanteerd. Tussen de 1-50 g/km wordt een percentage van 7% geteld. Bij een uitstoot tussen de 51-82 g/km wordt 14% geteld. Tussen de 83-106 g/km wordt met 20% gerekend en vanaf 107 g/km betaal je 25%. Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar wordt 35% bijtelling berekend. Dit zijn de meest milieuonvriendelijke auto’s.

Waarom AutoLeaseCentrale?

9.4 gemiddeld cijfer van klanten
Ondernemers met jaarcijfers
Direct uit voorraad leverbaar
Binnen 24 uur uitslag

Advies nodig?

085 273 52 41

Ma t/m Vrij van 09:00-17:00 uur

Email uw vraag

Binnen 24 uur antwoord